Max Planck Instituut

Nijmegen

Onderzoekslaboratorium

Het Max Planck Instituut für Psycholinguistik maakt onderdeel uit van de Duitse Max Planck Gesellschaft. Het instituut houdt zich bezig met het fundamentele onderzoek naar de basis van taal ten opzichte van psychologische, sociale en biologisch aspecten. Doel van het onderzoek is de hersenactiviteiten ten opzichte van taal in beeld te brengen.

 

Door de  toename van hun onderzoek was het noodzakelijk het bestaande instituutsgebouw uit te breiden met  zowel laboratoria, specifieke onderzoeksruimten als kantoren. Tevens wordt het auditorium in oppervlakte verdubbeld.

Het bestaande gebouw wordt ruimtelijk door een magistrale gekarakteriseerd. De uitbreiding  versterkt het thema door het verlengen van de magistrale. Er ontstaat een U-vormig volume dat op twee plekken met het bestaande gebouw is verbonden.

 

Zowel de ruimtelijke relatie als ook de uitstraling van het gebouw, continueren enerzijds de ruimtelijkheid en architectuur van het bestaande, maar vormen tegelijkertijd een zelfstandige identiteit die het ensemble van oud en nieuw op een vanzelfsprekende manier completeert.

 

programma Uitbreiding onderzoeksafdeling en laboratoria
opdrachtgever Heinle, Wischer und Partner Freie Architecten, Max Planck Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften
gebruiker Max Planck Instituut voor psycholinguïstiek
medewerkers Jarno Nillesen, Jan de Jonge, William Middelbeek, Geert Jan van de Rakt, Stefan Opitz, Jörn-Ole Stellmann
adviseurs ABT, BBC Bouwmanagement, Gertec, Heinle, Wischer und Partner, Nobel advies
fotografie Leon Abraas
aannemers WBC Bouwgroep, Instaan, Rijkaart
start ontwerp 2011
oplevering 2014
oppervlakte 2900 m²
organisatievorm Total Engineering

 

3564_MaxPl_Abraas_Wieg747_013564_MaxPl_Abraas_Wieg747_023564_MaxPl_Abraas_Wieg747_043564_MaxPl_Abraas_Wieg747_063564_MaxPl_Abraas_Wieg747_05 3564_MaxPl_Abraas_Wieg747_03