Quality laboratory

België

Prepared for an ever-changing future

 

 

In cooperation with Arcadis, Wiegerinck redesigned a new laboratory for quality control and assurance for a pharmaceutical company with international operations.

 

The proposed organisation layout on the one hand ensures an optimization of flexibility and interaction, and daylight illumination on the other hand. The design is based on a clear zoning of offices and laboratories around a central encounter and meeting area. In combination with a facade design that seeks a balance between the maximisation of daylight and the reduction of the access of heat, a controlled building design is created that takes the various layout and connection options in the laboratories into account.

 

The design is based on a clear zoning of offices and laboratories around a central core with stairs/lifts/shafts and technical spaces.

 

The spatial concept is enhanced by unambiguous logistic flows of people, samples and waste on the one hand. On the other hand, the purification principles for air treatment and utilities create a total concept that can adapt to the constantly changing wishes of its users.

 

 

Location

Belgium

 

Program

Extension of research department and laboratories

 

Size

9,600 m² GFA

 

Period

2015

 

Status

Competition entry

 

Client

The pharmaceutical industry

 

Team

Jörn-Ole Stellmann, Tim Loeters, Roy Pype

 

In collaboration with

Arcadis

2015-013_Lab België 747-564_01 2015-013_Lab België 747-564_02  2015-013_Lab België 747-564_04