Kinderverbandwisselkamer Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam

Een kindvriendelijke verbandwisselkamer

 

In 2017 kreeg Wiegerinck de opdracht om een nieuwe kindvriendelijke verbandwisselkamer van het Brandwondencentrum Rotterdam in het Maasstad Ziekenhuis te ontwerpen met als doel het leed van de zeer pijnlijke en soms uren durende verbandwisselingen te verzachten.

 

Wiegerinck heeft samen met Studio id+ een interieur ontworpen dat is gestoeld op de principes van ‘healing environment’. Een omgeving die de patiënt geruststelt, sociale steun biedt en afleid, maar waarin ook hoogwaardige zorg geleverd kan worden.
Het verwisselen van verbanden kent verschillende fases: voor, tijdens en na de behandeling. Voor elk van deze fases kan de kamer een andere rol vervullen. Voor de behandeling is het kunstlicht zacht en zijn er nog geen beangstigende medische benodigdheden te zien, zo zijn bijvoorbeeld plastic handschoenenboxen weggewerkt en kan het kind uit de kast een speeltje. De ruimte kent speelse en huiselijke elementen en werkt daardoor niet stress verhogend.

 

Door de positionering van de wandelementen met de speelgoedkast is er vanuit de entreedeur geen zicht is op de patiënt in het bad, waardoor is er voldoende privacy is tijdens behandelingen. In deze fase schakelt het kunstlicht bij en is er tegelijkertijd maximale afleiding middels moderne audiovisuele middelen met content die precies kan worden afgestemd op de leeftijd en de voorkeur van de patiënten. Na de behandeling is er ruimte voor een moment van ontspanning met zacht licht of geluid waarin patiënten en ouders even tot zichzelf kunnen komen.

 

De verbandwisselkamer is een medisch hoogwaardige omgeving waarin installatietechniek en infectiepreventie een belangrijke rol spelen. Deze randvoorwaarden hebben integraal onderdeel uitgemaakt van de ontwerpoplossingen.

 

Locatie

Rotterdam

 

Programma

Kinderverbandwisselkamer

 

Oppervlakte

25 m² BVO

 

Periode

2017 – 2018

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

Maasstad Ziekenhuis

 

Gebruiker

Maasstad Ziekenhuis

 

Medewerkers

Milee Herweijer, Paul Numan

 

In samenwerking met

Studio id+, Stevens van Dijck, Smits van Burgst, Unica

 

Fotografie

Menno Emmink