IUBAT Hospital

Dhaka | Bangladesh

Hechting door traditie

Als onderdeel van het masterplan voor de IUBAT campus in Dhaka, heeft Wiegerinck in samenwerking met Frans Kolkman architect het ontwerp gemaakt voor een universiteits ziekenhuis langs de oevers van de Turag.

 

Het gebouw heeft een vierkante onderbouw waar rondom de central hal de poliklinieken zijn georganiseerd. Halverwege het gebouw bevind zich de hotfloor en de faciliteiten voor staf en medewerkers. Boven in het gebouw liggen de afdelingen voor special care, het centrum voor moeder en kind en de verpleegafdelingen.

 

Architectuur is de hechting van een gebouw op een specifieke plek. Aangezien Bangladesh een zeer rijke lokale traditie in bouwen met baksteen kent, biedt dit het architectonisch aanknopingspunt het gebouw zijn positie in deze context te geven. De confrontatie tussen gevel en zon geeft een ander architectonisch aanknopingspunt. Het gebouw is zo ontworpen dat de uit een diep raster opgebouwde gevels zichzelf beschaduwen en inval van zonlicht wordt beperkt. Het raster geeft het gebouw niet alleen een elegante verticale uitstraling, maar is dus ook functioneel. De drie verdiepingen tellende entreehal heeft een meer open en representatieve uitstraling.

 

programma universiteits ziekenhuis
opdrachtgever Professor M. Alimullah Miyan,PhD (Founder IUBAT-International University of Business Agriculture and Technology)
gebruiker International University of Business Agriculture and Technology
medewerkers Jarno Nillesen, Bastiaan Buurman ism Frans Kolkman
visualisatie Wiegerinck
start ontwerp 2014
oppervlakte 30.000 m2

2014-015_Bangladesh 747-564 01