Imaging Center VUmc

Amsterdam

Leidend in beeldvorming en onderzoek

VUmc Amsterdam wil leidend blijven op het gebied van medische beeldvorming.  Alle activiteiten rondom beeldvormende technieken worden samengebracht in het nieuwe Imaging Center. ‘Topzorg en dito onderzoek in een modern en vooral flexibel gebouw’. Het project zet in op synergie, flexibiliteit en duurzaamheid.

 

De nieuwbouw huisvest straks de vakgroepen Radiologie, Nucleaire Geneeskunde, Cyclotron BV en Lasercentrum. Mogelijk wordt in de toekomst ook nog een interventie eenheid met hybride operatiekamers toegevoegd. Het fysiek samenbrengen van alle beeldvormende disciplines vormt een cruciale stap naar synergie. Ontmoeting, communicatie en samenwerking vormen dan ook de basis van het ontwerp. Het gebouw wordt een interactief platform voor de diverse gebruikers.

 

Het grote aantal beeldvormende apparatuur, de hoogwaardige laboratoria en de sterke diversiteit aan gebruikers stellen hoge eisen aan de flexibiliteit. Het gebouw moet tevens snel aangepast kunnen worden aan de continu ontwikkelende onderzoeksapparatuur.

 

Imaging Center wordt een BREEAM-NL Excellent gebouw. Gegeven de gebruiksfunctie van het gebouw is dit een uitdagende opgave.

 

programma Centrum voor medische beeldvorming, onderzoek en opwekking radiofarmacie
opdrachtgever VU Medisch Centrum, Amsterdam
gebruiker VU Medisch Centrum, Amsterdam en BV Cyclotron, Amsterdam
medewerkers Roy Pype, Frank Pörtzgen, Hans Beekhoven, Tom Vlemingh, Paul Numan, Bert Muijres, Tim Loeters, Karin Wennink, Chris Dorval, Joost van Weerd, Martijn Jansen, Alfons van de Berg, Joris Alofs, Frans Frederiks, Stefan Opitz, Lex Hendriks
adviseurs AT Osborne, DDock, Royal HaskoningDHV, IBS, Olivier Spek Architecten, Peutz, Studio Hartzema
visualisatie Wiegerinck
start ontwerp 2010
oplevering 2016
oppervlakte 18.100 m²
duurzaamheid BREEAM Very Good
organisatievorm Traditioneel

3546_Imaging center02-13546_Imaging center02-23546_Imaging center02-33546_Imaging center02-43546_Imaging center02-5