Gelre Hospital

Zutphen

Flexible and innovative

 

The ensemble of a specific and a universal building section transforms the location into a striking site. There is a clear separation of functions.

 

The specific and high-tech standard hospital facilities such as operating theatres, radiology, laboratories and pharmacy are concentrated in a separate part of the building, also known as the ‘hot floor’.

 

The ‘hotel’ with patient rooms, outpatient clinics and offices is placed in a different universal and market-conforming section of the building, the so-called ‘comb area’, where the RGC (regional mental health care centre) is also located.

 

The distinction between specific and universal building sections allows for flexible use of functions and real estate in the future. For instance, the hot floor can be expanded or duplicated next to the current hot floor.

 

With a future patient bed reduction in mind, nursing departments and outpatient clinics are interchangeable. The comb structure is equipped with extra entrances at the front, making this part of the building interesting for other market participants as well.

 

Location

Zutphen, Netherlands

 

Program

General hospital

 

Size

30,873 m² GFA

 

Period

2006 – 2010

 

Status

Realised

 

Client

Gelre Ziekenhuizen

Sustainability

Greencalc

 

Team

Jarno Nillesen, Frans van Aken, Jan de Jonge, Sven Katske, William Middelbeek, Peter vd Meij, Paul Numan, Peter Pontier, Johanna Spieard, Bert Timmer, Jos de Vries

 

In collaboration with

Royal HaskoningDHV

3467_Gelre747-564_01a 3467_Gelre747-564_02a 3467_Gelre747-564_04a3467_Gelre747-564_03a