Voorveldse Hof

Utrecht

Kleinschalig wonen in een stadspaleis

Een gebouw met de allure van een stadspaleis. Een woongebouw met een kleinschalig karakter. Deze ambitie wordt voor AxionContinu verwezenlijkt in de nieuw te bouwen stedelijke woonwijk De Veemarkt aan de stadsrand van Utrecht.

 

Het gebouw bevat zeven woongroepen voor psychogeriatrische patiënten. Het is ontworpen binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden van De Veemarkt. In de architectuur is naast eenheid en rust gezocht naar nuancering en verbijzondering. De woonkamers met grote vensters naar de straat onderscheiden zich van de ramen van de individuele vertrekken van de bewoners. Zo ontstaat een duidelijke parcellering in het straatbeeld. Het Grand-Café op de begane grond krijgt een eigen uitstraling naar buiten. De prominent hoofdentree geeft een sterk karakter aan de kopgevel, waardoor de verscheidenheid tussen de gevels wordt vergroot.

 

Naast de onderverdeling in zeven woongroepen is er ook een verschaling per groep. De positie van de gemeenschappelijke ruimten is zo gekozen dat de individuele vertrekken in twee clusters van vier zit- slaapkamers zijn verdeeld. Op de kleinste schaal is voorzien in plekken en zitjes welke uitnodigen tot ontdekken en ontspannen.

 

 

Locatie

Utrecht

 

Programma

Woongebouw voor psychogeriatrische patiënten

 

Oppervlakte

4.000 m² BVO

 

Periode

2014 – 2016

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

AxionContinu

 

Medewerkers

Frank Pörtzgen, Bastiaan Buurman, Joris Alofs, Inge Geurts, Ruud Hilderink, Joost van Weerd

 

In samenwerking met

Bartels, Sweegers en de Bruin, Poelmans-Reesink, VASD interieur

vh-023a vh-021 vh-020 vh-016 vh-001