De Nieuwe Klinkenberg

Ede

Wonen met dementie in een wijk

 

sociale cohesie tussen mensen

 

Hoe kan kleinschalige en betaalbare zorg voor dementerende ouderen in de samenleving worden geïntegreerd? Hoe kan architectuur bijdragen aan de gezondheid en het geluk van dementerenden? Hoe kan met behulp van stedenbouw en architectuur een inclusieve, op participatie gerichte samenleving worden bevorderd?

 

Met de antwoorden op deze vragen overtuigde Wiegerinck zorgaanbieder Vilente. Het ontwerp voorziet in 120 appartementen en ondersteunende ruimten voor dementerenden. Vilentes zorgconcept is gebaseerd op woongroepen van 10 bewoners; ieder bewoner heeft een tweekamer appartement met eigen sanitair. De woongroep voorziet in een ‘buurtkamer’ waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

 

De locatie grenst aan de achtertuinen van een woonwijk. Het concept voorziet in een ensemble van 4 gebouwen rond een binnentuin. Doorgangen verbinden de binnentuin met de omliggende tuin en nodigen uit tot een wandeling. Buurtbewoners worden uitgenodigd actief van de tuin gebruik te maken en daarin ook te participeren. Zo kan er b.v. een door de buurt te onderhouden groentekas komen, een speelweide of een bewegingstuin. Hierdoor ontstaan aanleidingen tot ontmoetingen en sociale cohesie tussen mensen.

 

programma 120 zorgappartementen
opdrachtgever Vilente
gebruiker Vilente
medewerkers  Jarno Nillesen, Tom Vlemingh, Bert Muijres, Arlen van Rens, Inge Geurts, Joris Alofs
adviseurs Poelmans Reesink, BBN, Ingenieursbureau Linssen, Bartels Ingenieurs
visualisatie Wiegerinck
start ontwerp 2015
oplevering 2017
oppervlakte 11.600 m²
organisatievorm Traditioneel

 

01_Wiegerinck_Vilente_web 02_Wiegerinck_Vilente_web 03_Wiegerinck_Vilente_web 04_Wiegerinck_Vilente_web 05_Wiegerinck_Vilente_web 06_Wiegerinck_Vilente_web