De Klinkenberg

Ede

Wonen met dementie in een wijk

 

Hoe kan kleinschalige en betaalbare zorg voor dementerende ouderen in de samenleving worden geïntegreerd? Hoe kan architectuur bijdragen aan de gezondheid en het geluk van dementerenden? Hoe kan met behulp van stedenbouw en architectuur een inclusieve, op participatie gerichte samenleving worden bevorderd?

 

Met de antwoorden op deze vragen overtuigde Wiegerinck zorgaanbieder Vilente. Het ontwerp voorziet in 120 appartementen en ondersteunende ruimten voor dementerenden. Vilentes zorgconcept is gebaseerd op woongroepen van 10 bewoners; ieder bewoner heeft een tweekamer appartement met eigen sanitair. De woongroep voorziet in een ‘buurtkamer’ waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

 

De locatie grenst aan de achtertuinen van een woonwijk. Het concept voorziet in een ensemble van 4 gebouwen rond een binnentuin. Doorgangen verbinden de binnentuin met de omliggende tuin en nodigen uit tot een wandeling. Buurtbewoners worden uitgenodigd actief van de tuin gebruik te maken en daarin ook te participeren. Zo kan er b.v. een door de buurt te onderhouden groentekas komen, een speelweide of een bewegingstuin. Hierdoor ontstaan aanleidingen tot ontmoetingen en sociale cohesie tussen mensen.

 

 

Locatie

Ede

 

Programma

120 appartementen en ondersteunende ruimten

 

Oppervlakte

10.880 m² BVO

 

Periode

2015 – 2018

 

Status

Gerealiseerd

 

Opdrachtgever

Vilente

 

Medewerkers

Jarno Nillesen, Joris Alofs, Frans Frederiks, Bert Muijres, Rogier Penning, Dennis Roijen, Tom Vlemingh, Arle van Rens, Tim Loeters, Inge Geurts

 

In samenwerking met

Studio id+, Huisvestingsadvies BBN, Ingenieursbureau Linssen, Poelmans Reesink, Bartels Ingenieurs