De Ingelanden

Utrecht

Living enjoyment in an urban environment

 

A building that is well positioned in relation to its surroundings and that simultaneously exposes a recognisable relationship with the human scale. And all that at a striking location. That was the challenge behind the desire to build a nursing home in Leidsche Rijn.

 

Given the urban location, it was hard to find a site, also because the availability of outside space was one of the requirements. The design responds to this situation by introducing a second ground level on the first floor. The space where these two levels meet is a logical place for the heart of the building. A junction bordered by supporting facilities such as a restaurant, physiotherapy, an outpatient clinic and reception.

 

A void provides a spatial connection between the departments and gives the functional set-up a clear architectural expression. With an entrance hall, a large living room with a kitchen, two corridors each with four rooms and sanitary facilities, a recognisable and well-organised living environment has been created, which conjures up spatial associations with a private home.

 

programme Nursing home
client AxionContinu
user AxionContinu
project team Frank Pörtzgen, Inge Geurts, Rob van de Meer,  Bert Muijres, Jörn-Ole Stellman, Frank ten Westeneind
consultants ABT, Buro Bas, Sweegers en de Bruijn
contractors Heijmerink Bouw, GTI, Wolter&Dros
photographer Lex Hendriks, René de Wit
design start 2003
completion 2008
gross surface 7.264 m²
durability Greencalc
construction organisation Traditional

 

3385_Ingelanden_lHendr_Wieg747_3

3385 de Ingelanden (fotograaf:René de Wit)

3385_Ingelanden_2