3385_Ingelanden 241

De Ingelanden

Utrecht

Woongenot in stedelijke omgeving

 

Een gebouw dat in goede verhouding staat tot zijn omgeving en tegelijkertijd een herkenbare relatie met de menselijke schaal blootlegt. En dat op een markante locatie. Die uitdaging lag onder de wens om in Leidsche Rijn een verpleeghuis te realiseren.

 

Door het stedelijke gebied is de druk op de grond groot, mede doordat er ook een buitenruimte gewenst was. Het ontwerp reageert op deze situatie door een tweede maaiveld te introduceren op de eerste verdieping. De ontmoeting van deze twee niveaus is een logische plek voor het hart van het gebouw. Een knooppunt waaraan ondersteunende functies grenzen, zoals restaurant, fysiotherapie, dagbehandeling en receptie.

 

Een vide zorgt voor een ruimtelijke relatie tussen de afdelingen en geeft de functionele opzet een eenduidige architectonische uitdrukking. Met een eigen entreehal, een grote huiskamer met keuken, twee gangen met elk vier kamers en de sanitaire ruimten is een herkenbare en overzichtelijke leefwereld ontworpen, die de ruimtelijke associatie met een woning opwekt.

 

programma Verpleeghuis
opdrachtgever AxionContinu
gebruiker AxionContinu
medewerkers Frank Pörtzgen, Inge Geurts, Rob van de Meer,  Bert Muijres, Jörn-Ole Stellman, Frank ten Westeneind
adviseurs ABT, Buro Bas, Sweegers en de Bruijn
aannemers Heijmerink Bouw, GTI, Wolter&Dros
fotograaf Lex Hendriks, René de Wit
start ontwerp 2003
oplevering 2008
oppervlakte 7.264 m²
duurzaamheid Greencalc
organisatievorm Traditioneel

3385_Ingelanden_lHendr_Wieg747_3

3385 de Ingelanden (fotograaf:René de Wit)

3385_Ingelanden_2