Brede School Noorderlicht

Breda

Een huis voor de wijk

Een ruimtelijk spel van twee basisscholen, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, tienerruimten, sportzaal, zorgfuncties en kantoren vormt een nieuw kloppend hart voor de gevoelige wijk Geeren Noord in Breda.

 

Het volume bestaat uit vier bouwdelen en een verbindende omgang. Deze route ontsluit aan de noord- en zuidzijde een patio en ontmoet aan de oost- en westzijde de buitenwereld. Het voorplein loopt door in het gebouw en vormt de centrale hal. Deze ‘huiskamer’ een de centrale ontmoetingsplek van de buurt. Dit vormt hét hart in de wijk en biedt ruimte voor ontmoeting, educatie en sport.

 

De gevels vormen het bindende element tussen de verschillende bouwdelen. Gemetselde penanten geven de structuur van de gevel aan. Schuine gevelelementen zijn tussen deze structuur geplaatst en geven door het gebruik van verschillende kleuren een gevarieerd beeld. Variaties in openheid en horizontale en verticale oriëntatie vertalen op een subtiele manier de verschillende functies die het gebouw behelst.

 


programma 
Twee scholen, BSO, KDV, PSZ, Buurthuis, Sportzaal, Consultatiebureau en Theater
opdrachtgever Gemeente Breda
gebruiker Basisschool het Noorderlicht, Kober kindercentra, Careyn (consultatiebueau), Surplus kinderopvang
medewerkers Frank Pörtzgen, Inge Geurts, Ellen Janssen, Joost de Jong, Rinie Kersten, Sil Mantel, Rob van der Meer, Tom Vlemingh, Erwin Schaap
Adviseurs Ajilon, Advies en ingeneursbureau van de Laar, Peutz, Plein 11 architecten, Schreuder Groep
aannemers Bouwbedrijf Boot, Hoppenbrouwers, Sebregts
kunst Thomas Bakker
fotograaf René de Wit, Bouwbedrijf Boot
start ontwerp 2007
oplevering 2011
oppervlakte 4.500 m²
duurzaamheid Geen label
organisatievorm Traditioneel

3488_Bredeschool 043488_Bredeschool 02 3488_Bredeschool 03  3488_Bredeschool 05 3488_Bredeschool06 3488_Bredeschool 01