Blok J Nieuwe Kade Kwartier

Arnhem

Diversiteit en samenhang

Basis voor de ontwikkeling van Blok J vormt het stedenbouwkundige plan ontwikkeld door gemeente Arnhem. Dit stedenbouwkundige plan laat zich samenvatten in drie thema’s: hechting aan de plek, historische continuïteit en diversiteit. Aan deze drie thema’s voegen wij het begrip samenhang toe als een vierde drager. Zodoende ontstaat er, centraal in dit gebied, een coherente buurt waar een bindende kwaliteit van uit gaat.

 

Om diversiteit te kunnen koppelen aan samenhang, hebben wij een toolbox ontworpen. De basis van deze toolbox vormt de eenheid in maat, materiaal, kleurgebruik en detaillering.

 

De basiselementen van de toolbox komen in alle woningen voor, en garanderen de samenhang. Met die basis worden andere elementen zodanig gecombineerd, dat de verschillende delen van de buurt elk een ander accent krijgen. Centraal, rond het Fluviumhof bijvoorbeeld, wordt het karakter homogeen. Aan de stadstraten die het gebied ontsluiten voorzien we een gevarieerd, afwisselend beeld. Langs de lange, doorgaande Westervoortsedijk en de Van Oldebarneveldtstraat worden grotere maten geïntroduceerd.

 

Op deze manier ontstaat een wijk waar door toepassing van een beperkt aantal middelen zowel diversiteit als eenheid aanwezig is; levendigheid zowel als samenhang.

 

programma 32 woningen en 43 appartementen
opdrachtgever Stichting Volkshuisvesting Arnhem
gebruiker Divers
medewerkers  Frank Pörtzgen, Tim Loeters, Martijn van Bentum, Tom Vlemingh
adviseur Poelmans Reesink Landschapsarchitecten
aannemers Kuiper Bouw Arnhem
visualisatie Wiegerinck
ontwerp 2015
oplevering 2016
oppervlakte 9.100 m²
duurzaamheid Geen label
organisatievorm Traditioneel