Nieuwbouw Amphia in gebruik genomen

Vandaag is de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda volledig in gebruik genomen. Na jaren van voorbereiding zijn twee ziekenhuislocaties nu samengebracht in de nieuwbouw op de Molengracht. Afgelopen vrijdag zijn de patiënten die in het ziekenhuis lagen verhuisd naar de nieuwe locatie en vanaf vandaag worden ook de poliklinieken gebruikt.

Met de nieuwbouw is een hypermodern topklinisch ziekenhuis ontstaan waar de zorg geheel om de patiënt draait en waar gewerkt wordt met de meest innovatieve technologie. In de nieuwbouw is met name de acute en intensieve medische zorg ondergebracht. De naastgelegen bebouwing wordt, tevens naar ontwerp van Wiegerinck, gerenoveerd om in 2021 alle planbare zorg voor de regio Breda te bieden. Hiermee ontstaat uiteindelijke een zorglocatie met een omvang van 128.000 m2.

 

Ontworpen rondom ziektebeelden

De nieuwbouw is geen klassiek monolitisch ziekenhuisgebouw waarin alle afdelingen zitten ingekapseld, maar vier los ogende bouwdelen die flexibel gebruikt kunnen worden. De zorg is in de nieuwbouw georganiseerd rond de zorgbehoefte van de patiënt.

De specialismen en voorzieningen rondom ziektebeelden, zoals vrouw–moeder–kind; oncologie en long; hart en vaten, zijn elk bijeengebracht in drie gebouwdelen en verticaal geclusterd in patiëntenthema’s waarbinnen poliklinieken en verpleging boven elkaar zijn geplaatst. Binnen deze clusters vinden patiënten alles wat zij nodig hebben voor hun specifieke zorgvraag.

 

Het interventiecentrum

Het vierde bouwdeel bevat het interventiecentrum waarin onder andere operatiekamers, intensive care en spoedeisende hulp zijn ondergebracht. Dit centrum vormt het hart van het nieuwe Amphia. De vier gebouwdelen zijn door middel van loopbruggen met elkaar verbonden. Door de centrale ligging van de OK’s zijn de loopafstanden korter.

 

Passage

Een centrale en met daglicht overgoten passage vormt de ruggengraat van het complex en verbindt de nieuwbouw met het bestaande ziekenhuis. Vanaf de passage zijn alle afdelingen en het restaurant goed zichtbaar. Onder de passage is een logistieke gang gepositioneerd die de bestaande bouw met de nieuwbouw verbindt.

 

Healing Envirionment

De drie bouwdelen met verpleegafdelingen en poliklinieken hebben elk een binnentuin. Alle patiënten hebben hierdoor zicht op een aangename buitenruimte die het herstel bevordert. Dankzij het zicht naar buiten en directe daglichtinval in de kamers ervaren de patiënten bovendien het dagritme.

Tevens beschikken alle patiënten over éénbedskamers met eigen sanitair waardoor rust en privacy bevorderd en het infectiegevaar beperkt worden.

Klik voor meer informatie over de Nieuwbouw Amphia hier.