OK-complex Admiraal De Ruyterziekenhuis in Goes

Foto: studio Oostrum

 

Nieuw OK-complex Admiraal De Ruyterziekenhuis in Goes

Alle operaties van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes vinden sinds eind februari dit jaar plaats in het gloednieuwe OK-complex. Het complex is ontstaan uit een samenwerking tussen het ADRZ en Siemens Healthineers. Wiegerinck Architecten is door Siemens gevraagd te adviseren bij het ontwerp van het gebouw. Op basis van een best practice kon er snel en efficiƫnt een OK-centrum ontwikkeld worden. Parallel aan dit proces werd er nauw samengewerkt met de bouwbedrijf Jan Snel en technisch installatiebedrijf Engie, om deze complexe opgave snel en verantwoord te realiseren. Tijdens de uitvoeringsfase is Wiegerinck betrokken gebleven als adviseur en vraagbaak. Het regelmatig toetsen van de bouw behoorde tot een van de taken om te borgen dat het complex aan alle eisen en regelgeving voldoet. Het toetsen gebeurde samen met een installatietechnisch adviseur van Deerns.
Het nieuwe complex omvat zes operatiekamers, voldoende opslagruimte, een recreatieruimte en kantoren. In de verbouwde, bestaande vleugel zijn de holding en recovery, kleedkamers en ruimte voor opslag van apparatuur. Voor het nieuwe OK-complex is gekozen voor een vergelijkbare constructie als voor het Centrum voor Nucleaire Geneeskunde in Goes waar Wiegerinck ook bij betrokken was. Siemens Healthineers is eigenaar van het OK-complex en het ADRZ huurt de ruimtes en apparatuur. Zo kan het ziekenhuis steeds blijven vernieuwen zonder ingrijpende investeringen te doen.

 

Flexibel en uniform

Bij het ontwerp van het nieuwe complex stond flexibiliteit en veiligheid steeds voorop. Dat zie je onder meer terug in alle operatiekamers, die precies op eenzelfde manier zijn ingericht, met dezelfde looplijnen en dezelfde logische indeling. Dat geldt ook voor de medische apparatuur. Alles zit op dezelfde plek waardoor het voor de chirurg niet meer uitmaakt in welke OK hij opereert. Een van de OK’s is voorbereid om in de toekomst te kunnen worden uitgerust als hybride-OK voor onder meer vaatchirurgische toepassingen. Zo is het ADRZ optimaal op de toekomst voorbereid.
OK-complex Admiraal De Ruyterziekenhuis in Goes