Wiegerinck, impressie operatiekamercomplex Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

De komende drie jaar wordt gefaseerd een nieuw operatiekamercomplex gebouwd, ontworpen door Wiegerinck. Het complex wordt middenin het bestaande gebouw gerealiseerd én in het hart van het bestaande OK-bedrijf. Nu het bouwcontract is getekend, start komende zomer daadwerkelijk de bouw met fase een: een nieuwe technieklaag en de eerste twee nieuwe operatiekamers.

Door een prettige, lichte sfeer te creëren en transparante materialen toe te passen biedt het nieuwe operatiekamercomplex rust en geborgenheid voor de patiënten wat zorgt voor stressreductie en een snellere herstel. Het ontwerp van Wiegerinck zorgt daarnaast ook voor een optimale werkplek voor de medewerkers.

Wiegerinck heeft in nauwe samenwerking met de afdeling, technici, ontwerpers en adviseurs gekeken naar efficiënte looplijnen en logistieke stromen om tot een optimaal functionerende afdeling te komen. Bij bepaalde ruimtes is er extra aandacht besteed aan de beleving van de ruimte, zoals de voorbereidings- en verkoeverruimte, de route naar de operatiekamer en de pauzeerruimte voor het personeel.

Hypermodern

Van de tien nieuwe operatiekamers (OK’s) wordt er één voorbereid op een zogenoemde hybride OK. Hier kunnen bepaalde operaties onder gelijktijdige röntgendoorlichting worden uitgevoerd. De nieuwste digitale systemen worden geïntegreerd en de beeldschermen hangen straks op variabele oog-/werkhoogte van de chirurg en zijn team.

Verder komen er twee OK’s in een speciaal gedeelte van het operatiekamercomplex waar efficiënt kortdurende ingrepen van ‘Focuszorg’ (galblaas-, kniekijk- en liesbreukoperatie) worden uitgevoerd. Speciaal voor de kinderen komt er een voorbereidings- en uitslaapkamer zodat ze voor kleine ingrepen, bijvoorbeeld amandelen knippen, op een prettige manier begeleid kunnen worden in aanwezigheid van hun ouders.

Bouwteam

Het bouwteam dat het complex gaat uitwerken en realiseren bestaat uit: BAM Bouw en Techniek-regio Oost, Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, Royal HaskoningDHV, Aronsohn Constructies en OK-Consultancy Nederland.